Praktische informatie

In dit menu vindt u allerhande praktische informatie die u van pas kan komen voor of tijdens uw verblijf in Antalya.

Geldzaken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De munteenheid van Turkije is de Nieuwe Turkse lira. Eén lira is onderverdeeld in 100 kurdus. Het kan soms voordelig uitpakken om met euro’s te betalen. Winkeliers zijn hier blij mee en halen vaak wat van de prijs af als u met euro’s betaalt. Geldautomaten zijn in toeristische plaatsen overal te vinden. Creditcards worden in steeds meer winkels en hotels geaccepteerd.

Bellen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Bellen vanuit Antalya kunt u met uw mobiele telefoon of met een openbare telefoon. Deze vindt u vaak op het bus- of treinstation en op grote pleinen. Telefoonkaarten kunt u op het postkantoor kopen of bij een krantenkiosk.

Gezondheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Voordat u naar Turkije op vakantie gaat kunt u het beste even nagaan of uw inentingen voor difterie, polio, tyfus en tetanus in orde zijn. Wanneer u gegrild vlees neemt, kunt u het beste vragen om goed doorbakken (iyi pişmiş), anders heeft u kans dat het vlees rauw is en daar kunt u erg ziek van worden. In Turkije zijn openbare en particuliere ziekenhuizen. Particuliere ziekenhuizen rekenen vaak hogere prijzen, maar wachttijden zijn korter en u heeft grote kans dat de behandelend arts Engels spreekt. Openbare ziekenhuizen zijn vaak goedkoper, maar niet alle artsen spreken Engels en wachttijden kunnen oplopen. Wanneer u tijdens uw vakantie naar het ziekenhuis moet, is het raadzaam uw verzekeringsmaatschappij te bellen, zodat zij u kunnen vertellen naar welk ziekenhuis u het beste kunt gaan. Overlegt u ook met uw verzekeraar over het afsluiten van een goede reisverzekering met medische dekking.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Veiligheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Hoewel Turkije een veilige bestemming is, dient u op een aantal dingen te letten. Turkije kent al jaren een probleem met drugskoeriers. Vervoert u nooit pakketjes voor vreemden; toeristen worden regelmatig als drugskoerier gebruikt. Laat waardevolle spullen bij voorkeur in een kluis in uw accommodatie achter. Past u op drukke plaatsen extra goed op uw tas en uw waardevolle spullen, juist op deze plekken kunnen zakkenrollers actief zijn. Tot slot wordt het afgeraden lifters mee te nemen.

Overige informatie

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

  • Neemt u goede insectenspray mee naar Turkije en eventueel een klamboe, want u kunt veel last van muggen hebben.
  • Turkije is een islamitisch land en dit betekent dat u met een aantal zaken rekening dient te houden, met name wanneer u naar het binnenland gaat. Wanneer u hier de weg kwijt bent of iets anders wilt vragen aan de plaatselijke bevolking spreekt u als vrouw dan altijd een vrouw aan en als man een man. Vrouwen die in hun eentje reizen moeten hun houding en kleding enigszins aan de omstandigheden aanpassen. Te veel vrijpostigheid en te veel bloot kan tot vervelende situaties leiden. Turken zijn over het algemeen bijzonder vriendelijk en u zult gastvrij ontvangen worden zolang u respect toont voor cultuur, religie en traditionele Turkse gewoontes en gebruiken.
  • Het voltage bedraagt in Turkije net als in Nederland 220 volt en over het algemeen passen Nederlandse stekkers op Turkse stopcontacten. Tijdens uw vakantie kan het voorkomen dat de stroom uitvalt, maar meestal wordt dit probleem snel opgelost.
  • Onderhandelen, onderhandelen, onderhandelen, dat is het devies wanneer u gaat winkelen in Turkije. Wanneer u niet over de prijs van een product dat u wilt kopen gaat onderhandelen, weet u zeker dat u (veel) te veel betaalt.
  • Nudisme is verboden in Turkije.