Eten en drinken in Antalya

Turkije kent een zeer gevarieerde keuken, waarin iedereen wel iets lekkers kan vinden.

Keuken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Wanneer u van lekker eten houdt, zit u in Turkije goed. De Turkse keuken is zeer gevarieerd met invloeden uit allerlei gastronomische windstreken. Een prima manier om de keuken te leren kennen is door mezeler te bestellen. Dit zijn een soort tapas, waarbij u allerlei verschillende hapjes en salades voorgeschoteld krijgt. Vaak worden mezeler als voorgerecht geserveerd, maar u kunt het ook als hoofdgerecht krijgen. Andere specialiteiten van de Turkse keuken zijn stoofgerechten en natuurlijk gegrild vlees. Wanneer u gegrild vlees bestelt, past u dan op dat het niet te rauw is. In kustplaatsen moet u uiteraard verse vis proberen. Een vakantie in Turkije is niet compleet zonder dat u een aantal van de overheerlijke zoetigheden van het land heeft geprobeerd. De bekendste, baklava, kunt u als dessert eten, maar ook bij de koffie of thee. Ander gebak en zoete lekkernijen kunt u kopen in een zogeheten pastana. Waar baklava niet mag ontbreken tijdens uw vakantie, mag ook de raki niet overgeslagen worden. Dit is de nationale alcoholische drank van Turkije. Andere dranken die veel gedronken worden zijn koffie, thee en ayran, een combinatie van yoghurt en water. Ayran helpt zeer goed tegen de dorst!

Eetgewoonten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Net als in landen als Spanje en Italië is eten een echt sociale gebeurtenis in Turkije. Men neemt de tijd voor zowel de bereiding als het nuttigen van een goede maaltijd. Het ontbijt in Turkije is eenvoudig en bestaat meestal uit brood, geitenkaas, komkommer, tomaat en olijven. Tussen de middag eten veel Turken warm. De hele dag door kunt u overal allerlei snacks krijgen, zoals de bij ons bekende Turkse pizza en bijvoorbeeld kebab. De avondmaaltijd is de meest uitgebreide voor de Turken. Eetgelegenheden in Turkije zijn vanaf een uur of 11 in de ochtend geopend en blijven daarna tot laat open. Alleen tijdens de ramadan moet u rekening houden met beperkte openingstijden. Tijdens de vastenmaand mogen moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten en drinken. Restaurants zijn daarom overdag gesloten en gaan pas ’s avonds open en dan wordt meestal alleen een speciaal vastenmenu geserveerd. In de grote toeristenplaatsen blijven echter steeds meer restaurants ook tijdens de ramadan gewoon de hele dag open.

Supermarkten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In Antalya en andere toeristische plaatsen vindt u moderne supermarkten, waar u al uw dagelijkse boodschappen kunt halen. Supermarkten zijn vaak zeven dagen per week geopend en hanteren ruime openingstijden. Zeker in de zomermaanden blijven ze tot ’s avonds laat geopend, zodat u in de relatieve koelte van de avond nog boodschappen kunt doen. Leuk is het om eens de plaatselijke markt te bezoeken en te kijken wat het land allemaal te bieden heeft.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Restaurants

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Antalya kent een uitgebreid aanbod aan restaurants, die variëren van traditionele Turkse lokantas tot chique restaurants met een internationale keuken. Lokantas zijn eenvoudige eetgelegenheden waar kant en klaar gerechten in vitrines worden aangeboden. U kunt aanwijzen wat u wilt hebben en dit wordt dan voor u opgewarmd. U vergist zich wanneer u denkt dat u hier vast niet lekker zult eten, want juist de traditionele lokanta’s staan bekend om hun smakelijke gerechten. Bovendien betaalt u weinig voor een maaltijd. Behalve lokantas vindt u overal de zogenaamde pide salonus en kebap salonus, waar u deeggerechten (pide salonus) gegrild vlees en Turkse pizza (kebap salonus) kunt halen.

Drinkwater

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het wordt afgeraden om in Turkije kraanwater te drinken. In supermarkten kunt u flessenwater kopen.